Aseet & Tavarat


Keskiajan aseet

yleistä

Keskiajan aseita olivat salkoaseet,hilpareet,sotakirveet,sotavasara,varsijousi,pistokeihäs ja piikki. Salkoaseen toisella puolella on pisto tai lyömäkärki. Salkoaseet olivat jalkaväen aseita. Niitä käytettiin kahdella kädellä.Keskiajan aseet oli tarkasti muotoiltuja. Aseiden kahvoista tehtiin helposti pidettäviä. Niiden terät tehtiin raudasta jota osattiin jo valmistaa.
Peitsi
Peitsi on ratsuväen käyttämä pitkä keihäs .Peitsessä on kaksi osaa pitkä puuvarsi ja metallinen pää. Keskiajan peitsissä kädelle oli oma suoja metalli kupolin takana. Raskaan peitsen kannattelemisen helpottamiseksi ritarien haarniskoihin kiinnitettiin keskiajalla ns. peitsenkannatin, koukku, jota vasten peitsen varsi tukeutui kahvan takapuolella. Jalkaväen peitsi tehtiin lyhentämällä raskasta peitsenvartta ja kiinnittämällä terä uuteen päähän. Peistä käytettiin normaalisti ritarien turnajaisissa.
Varsijousi
Varsijousen käyttö oli käsijousta helpompi käyttää, ja sen tehokkuus oli valtava. Keskiajan kenttätaisteluissa käytetyt varsijouset heittivät vasaman eli nuolen yli 400 metrin päähän ja läpäisivät haarniskan 200 metrin etäisyydeltä. Aseen haittana oli sen hidas virittäminen. Varsijousi on keksitty monessa paikassa maailmassa itsenäisesti eri aikoina, ja se on ollut käytössä jo varhain läntisessä päiväntasaajan Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Grönlannin inuiittien keskuudessa.
Miekka
Miekka on lähitaisteluun tarkoitettu ase, joka koostuu kahvastaja terästä. Miekkoja on hyvin monentyyppisiä: isommat, raskaammat miekat ovat kahden käden miekkoja, kun taas pienempiä voi käyttää yhdellä kädellä. Miekan terä on yleensä 30–120 senttimetriä pitkä ja usein kaksipuolinen. Miekka valmistetaan yleensä teräksestä, varhaisemmat valmistettiin pronssista. On ollut myös kivestä ja puusta tehtyjä lyömäaseita, jotka ovat muistuttaneet miekkoja. Miekka oli pitkään merkittävä lähitaisteluase sotatantereilla.
Aamutähti
Aamutähdessä on puinen keppi jonka päästä lähtee metallinen ketju ja sen päässä piikkinen metalli pallo .Se on kehitetty varstasta, joka on erittäin vanha maatalous työkalu. Varstan avulla saatiin erotettua jyvät tähkistä, kun puinen pää vaihdettiin metalliseen siitä tulikin erittäin vaarallinen ja tehokas ase.
Sotakirves
Sotakirveessä oli usein puinen varsi ja rautainen terä jossa oli toisessa päässä leveämpi terä ja toisessa kapea piikki. Se oli erittäin tärkeä ja käyttökelpoinen ase. Ne olivat myös ratsailla käytävään taisteluun ja siispä mm. ritarien käyttämiä.
Tikari
Tikarit oli ihan kuin pieniä miekkoja joita oli helppo pitää vara aseena jos kunnon ase hajoaisi. Tikareiden hyvä puoli oli että ne olivat kevyitä. tikari muistuttaa puukkoa mutta siitä on kumpikin puoli teräviä.


TAKAISIN ETUSIVULLE